Matični mleček

P1010655

Matični mleček je hrana za čebeljo zalego in čebeljo matico. Nastaja v hipofaringealnih (goltnih) žlezah, ki ležijo v čebelji glavi tik ob možganih. Proizvajajo ga mlade čebele, stare od 6 do 14 dni. Te čebele »dojilje« z njim prvih nekaj dni hranijo ves zarod, kasneje pa le čebeljo matico, ki to hrano uživa vse življenje. Matica za svoje poslanstvo – širjenje čebeljega rodu – potrebuje bogato hrano. Mlade čebele jo oskrbujejo z veliko količino matičnega mlečka, ki ji omogoča, da na višku razvoja čebelje družine zaleže tudi do 3000 jajčec dnevno.

Pridobivanje matičnega mlečka

  • Pridobivanje matičnega mlečka v majhnih količinah je enostavno opravilo. Čebelar v času rojilnega razpoloženja pobere matični mleček samo iz odkritih matičnikov in ga shrani za lastne potrebe.
  • Pridobivanje matičnega mlečka v večjih količinah je precej zamudno opravilo. Pridobivajo ga tako, da čebelji družini brez matice dodajo letvice z matičnimi nastavki, v katere so cepljene enodnevne čebelje ličinke, lahko pa uporabimo tudi posebne pripomočke za pridobivanje matičnega mlečka. Te mlade ličinke čebele bogato zalijejo z matičnim mlečkom. Po treh dneh čebelar pobere letvice z celicami, odstrani ličinke in nato s posebno žličko ali sesalko pobere matični mleček. Matičnike nato ponovno cepi z novimi ličinkami in jih vstavi nazaj v čebeljo družino.

Lastnosti matičnega mlečka

  • Po videzu je belkast, gost, po okusu pa kiselkast s prav posebno aromo. • Na zraku se sčasoma zgosti in porjavi.
  •  Zaradi vsebnosti beljakovin je hitro pokvarljiv.

Uporaba matičnega mlečka

Matični mleček mora biti med uporabo shranjen v hladilniku. Pri uživanju matičnega mlečka je najbolj priporočljivo jemanje presnega mlečka do 7 g na dan. S plastično ali leseno žličko zajamemo matični mleček in ga damo pod jezik.

Matični mleček uravnava delovanje telesnih žlez, pospešuje presnovo, lajša znamenja staranja, deluje pozitivno pri odpravljanju posledic ateroskleroze in visokega krvnega tlaka.