Cvetni prah

Cvetni prah ali pelod so zrnca katera se tvorijo v prašnicah višjih rastlin. Namenjena so spolnemu razmnoževanju rastlin in so nosilec moških spolnih celic. Pelod je proteinsko najbogatejši del rastline.

Kako čebela nabira cvetni prah?

Telo čebele je prekrito z drobnimi dlačicami, na katere se ob obisku na cvetju ujame cvetni prah. Čebele obiskujejo cvetje predvsem z nameno, da naberejo nektar do katerega pa ne morejo, ne da bi se podrgnile ob prašnike in se tako potresle s pelodom. S pomočjo nog in ščetic na njih čebela očisti s telesa nabrani pelod ga navlaži s slino in medičino ter ga nato s sprednjimi nogami preloži na zadnje, kjer se nahaja posebno mesto za zbiranje peloda, ki se imenuje košek. Ko se čebela vrne v panj, najde primerno celico satja in vanjo z zadnjih nog postrga cvetni prah. Panjske čebele ga navlažijo s slino, stlačijo na dno celice in ga prekrijejo s tanko plastjo medu, s čemer preprečijo kvarjenje. Pelod čebele potrebujejo za hranjenje svojih ličink, ki z njim dobijo vse pomembne sestavine za rast in razvoj, nujno potreben pa je tudi za izločanje voska.

Sestava cvetnega prahu

Sestavine cvetnega prahu so odvisne od rastline, na kateri ga čebele nabirajo. V njem najdemo vse za človeka življenjsko pomembne (esencialne) aminokisline (arginin, histidin, izolevcin, levcin, lizin, metionin…), razne maščobne kisline, ki jih človeški organizem ne more sintetizirati in vitamine: skupine B, C, D, E in K ter provitamin A. Pomembni sestavni del so tudi inhibini, ki zavirajo razvoj nekaterih vrst bakterij.

Uporaba cvetnega prahu

Cvetni prah deluje kot naravni stimulator, vzpodbuja življenjsko moč ter kakovostno dopolni nezadostno prehrano. Uživamo ga na tešče s čajem ali medom, lahko pa ga dodamo tudi v jogurt. Uporablja se pri prebavnih motnjah, krepi imunski sistem, deluje kot antioksidat in lovi proste radikale. Pri moških preprečuje obolenje prostate.

PREVIDNO!
Cvetni prah lahko pri nekaterih ljudeh povzroči alergijo. Kdor ve, da ima težave z alergijo na cvetni prah, naj ne začne uživati mešanice iz cvetnega prahu in medu. Če ne veste ali imate alergijo ali ne vzemete zjutraj za noževo konico mešanice in ugotovite ali vam ta kako škoduje ali ne. V primeru znakov alergije ne uživajte mešanice, obiščite zdravnika in se posvetujte z njim.
Ko opravite ta preizkus in ugotovite, da nimate težav, lahko prvi dan zaužijete zjutraj eno čajno žličko mešanice, če tudi tokrat ni težav nadaljujte naslednji dan z eno čajno žličko mešanice zjutraj in eno popoldan. Kasneje lahko uživate po tri čajne žličke mešanice na dan.
S tem opozorolim vas ne skušamo prestrašiti, ampak le opozoriti na morebitne nevšečnosti, ki se lahko pojavijo pri nekaterih ljudeh.